PRESS THE BUZZER

октомври 9, 2012

30-километровата перспектива

Filed under: Uncategorized — hri100zov @ 19:50

Нека се позамислим за перспективата като концепция…

След това нека си представим и някакво разстояние. Да речем 30 километра. Колко са те? Във всекидневният ни живот изглеждат като едното нищо. От Стара Загора до Чирпан. 20 минути с автомобил. Час лежерно въртене на педалите, ако сме решили да загреем ставите с велосипеда. Общо взето един равнинен (освен ако не сте имали късмета да се родите в Хималаите или някой друг привлекателен планински масив), на моменти монотонен, хоризонтален пейзаж.  Нещо подобно на това:

(снимка: автора /харесвам си селския пейзаж/)

Сега, ще призная, че в няма нищо лошо в хоризонталните перспективи. Имаме толкова хубави ландшафтове. Но (!) за жалост като всяко нещо и те си имат лоша страна. Лишават вниманието ни от вертикалните перспективи. Ето как изглежда нищожното разстояние от 30 километра, не напред или назад, а нагоре:

    За разлика от хоризонталната перспектива, където        градчето в далечината ще ни изглежда близко, като изминем това разстояние нагоре – въпросното градче вече ще е просто петънце.

   Но има още нещо, с което хоризонталата ограбва съзнанието ни. Тя ни насажда граници. Тя ни насажда една фалшива представа, че сме нещо изключително голямо. Че едва ли не сме нещо отделено от света, планетата, Вселената.

  Обичам вертикалната перспектива. Харесва ми въздействието й върху съзнанието ми, върху начина ми на разсъждение относно нещата, живота ако щете.. Харесва ми това, че ми показва колко малки сме всъщност. Как не сме отделени. Как сме всички заедно в същия влак, наречен Земя. Как всички заедно летим с него по коловозите на едната Вселена,  в която сме, и която е в нас.

С едва ли не детинска надежда си представям годините, когато колективното съзнание на хората ще възприеме вертикалната перспектива и ще престане да слага граници.

Защото сме в един влак. И няма смисъл да се караме чий вагон е най-добрият, най-напредналият, най-богатият.
Не вагонът е важен в една железопътна система, а самият влак.

Бъззз!

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: