PRESS THE BUZZER

юли 25, 2011

Щастието в един нещастен свят?

Ето ме. Тук съм. В този свят. На тази планета. Сега. И си задавам въпроси… Защо положението е такова? Защо се е стигнало до тук? Или това е просто положението в тази наша екзистенциална матрица. И не може да се промени? Но как, при условие, че с всеки изминал миг всичко се променя, нищо не остава същото като вчера. Не можеш да влезеш два пъти в една река, е казал Хераклит. Първо защото реката няма да е същата, второ и защото ти вече ще си по-различен човек от първия път.
И се питам, как всеки иска промяна, но малко дръзнат да я направят. Колко е трудно да направиш дори и най-малката промяна във всекидневието си, която може да има значение в световен мащаб. Обединението прави силата, нали? Сговорна дружина планина повдигала. Забравихме ли тези слова? Страх ли ни е от промяната? Защо, при условие, че единственото нещо, което не се променя е самата промяна… Абсурдно е.
Защо се е стигнало до това статукво – липса на морал, ценности, принципи? Защо липсва този детски ентусиазъм, тази енергия? Кой ни я изпива? Работата? Не. Правителството? Не. Проблемите? Не. Простият отговор е, че сами си я изпиваме. Като чаша студена чешмяна вода. Без лимон. Сами сме си причинили всички симптоми и основи за болно общество. Когато организмът е болен, раковите клетки се разпространяват изключително прогресивно. Така е и с психическите вируси – страх, безпокойство, депресия, които на своя ръка формират всеобщото нещастие и апатия. А истината е, че щастието всъщност е просто. По-просто и от детска игра. Единствено е нужен кураж да елиминираш гореизписаните симптоми и причини. Нужен е ентусиазъм. А той как се постига? С нови неща, с промени, с активност. Премахнете сивотата и монотонността от живота си. Вкарайте малко цвят, спрете телевизорите, отидете сред Природата, която ви е дарила с живота ви на първо място.
Прав е Ганди. Промяната и щастието идват отвътре. ТИ си господар на щастието си, никой друг. Светът има нужда от щастливи хора. Изследванията го доказват. Факт е, че веселият и ентусиазиран човек е в пъти повече продуктивен от антипода му. Бъди активен. Ланс Армстронг си е казвал, докато се е борел с рака – „Докато се движа, означава, че съм здрав.“
Трябват ни повече здрави и отговорни хора. Повече щастливи лица. Това е новата парадигма, към която трябва да се стремим! За по-приятно съществуване…

Бъззз!

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: